שרטוט סכמתי של מערך הביצורים באגף היבשתי המזרחי של עכו העתיקה. צד מזרח

הערות אחדות:

                1. חומת פיליפו- פיליפו שסייע לטורקים ולבריטים בעת מצור נפוליוןבריכת המים בין מלון האבירים לחומת דאהר אל עומר היטיב
                  להתכונן לאפשרות של פריצת החומות בצפון-מזרח העיר. לפיכך הקים בגינות הפחה קו-ביצורים נוסף ונמוך יותר ואולי אף מוסתר על ידי עצי הבוסתן. חומה זו נבנתה ממזרח לרחוב ויצמן, כיוונה צפון-דרום ודי צמוד ומקביל לתעלת אמה אך יתכן כי היתה מערבית לרחוב ויצמן. קו זה נבנה ערב מצור נפוליון בסתו 1799.
                1. אתר ההריסות בין מלון האבירים החדש לבין חומת דאהר אל עומר הוא בריכת מים ואינו חלק מחומת פיליפו (כפי שמצוין בטעות בשלט ההסבר הסמוך לו). צורתה הפנימית של הבריכה מתומנת. בריכה זו קיבלה מימיה מבריכת האמה וממנה חולקו המים לבוסתני הפחה שהיו בסביבה ולמסגד ג'זאר. בתמונה: בריכת המים
                1. אתר ההריסות בין מלון האבירים לבין השוק הלבן הוא שריד למבנה עותומני גדול שיועד לטפל בחלוקת מים לעיר. בסיס המבנה הוא מן התקופה הצלבנית ורובו מן התקופה העות'מאנית. המבנה הצלבני היה במפלס נמוך מאוד וקרוב למפלס מי התהום. ראה תמונה בסוף המאמר למטה מימין
                1. תעלת האמה – נמתחת בקו עקום שבור בכיוון צפון דרום. חיברה את המגלש היוצא דרומה מבריכת האמה בחומת דאהר אל הסביל הצמוד לכניסה המזרחית אל השוק הלבן.
                1. חומת דאהר אל עומר – נבנתה בתחילת שלטונו של דאהר בעכו, 1751. מגדל הפינה (מול בורג' אל קומנדאר) נהרס לחלוטין בעת מצור נפוליון, והקטע המזרחי של החומה נהרס בהפגזת 3 בנובמבר 1840. קטע זה נמתח בין מגדל הפינה ההרוס (קצהו המזרחי של מגדל הפינה היה מרוחק כ- 35 מטר מקיר הנגד של החפיר, כלומר מהקיר המערבי של חומת ג'זאר דהיום) לבין המגדל האנגלי הצמוד למתחם קולנוע "בוסתן" סמוך לחוף הים, ממערב לחוף הסוסים. המגדל הצפון מזרחי היהאתר מגדל הפנה הצפון-מזרחית בחומת דאהר אל עומר מרובע – רחבו 20 מטר וגובהו 12 מטרים. עובי חומת דאהר היה כ- 1.5 מטרים למטה ועד כ- 0.8 בפסגתה. רוחב החומה היה כמטר וגובהה 13-10 מטרים.
                1. שער היבשה בחומת דאהר אל עומר היה בפינת רח' צלאח א-דין ומעלה המדרגות אל קולנוע "בוסתן" שליד מסגד הבורג', כ- 90 מטרים ממערב לשער היבשה בחומת ג'זאר. שמו נקרא גם "שער האריות". ניתן להבחין בקומה העליונה במפתח-ירי של תותח ובקיטום ראש המגדל האופייני לביצורי דאהר. המשכו של מגדל שער זה לכיוון דרום מגיע אל המגדל האנגלי. בתמונה: פינת חומת דאהר
                1. החפיר למרגלות חומת דאהר אל עומר בצד המזרחי נמצא מתחת לשני תאי המשמר המעוצבים אשר במעלה חומת ג'זאר. עומק חפיר זה היה כ – 8מטרים ורוחבו היה כ- 15 עד 20 מטרים.
                1. קיר הנגד של חומת דאהר אל עומר שימש בסיס לבניית הקיר הפנימי, המערבי, של חומת ג'זאר. חמישה מפלסים של חרכי ירי בחומת דאהר אל עומר
                1. בין הקיר המערבי והמזרחי של חומת ג'זאר יש מילוי עפר בכמות גדולה. מקור העפר מן החפיר הגדול שממזרח לחומת ג'זאר. רוחב החומה כאן (בין קיר לקיר)הוא כשלושים מטרים ועליה הוצבו מרגמות ותותחים. מקאפו בורג' ועד הבחנין של נבי צאלח יש עמדות לתשעה תותחים ושתי מרגמות בקוטר 400 מ"מ. מכאן ועד בורג' א-סביל יש עמדות לעוד שמונה התותחים (כיום מוצבים כאן 4 בלבד) ועוד שתי מרגמות. בתמונה: חרכי הירי בחומת דאהר אל עומר
                1. סמוך לקיר המערבי ובמקביל לו מבצבצים מן הקרקע קטעים מצינורות מתכת ששימשו לניקוז מים. צינורות אלה מסתיימים בכרכובים בנויים הבולטים מן הקיר המערבי ומשמשים כמרזבים. במקומות שונים על קירות החומות וללא סדר (במפלסים שונים ובמרחקים לא אחידים) מופיעים חורים עמוקים בניצב ולתוך החומה. גם אלה משמשים כמרזבים.
                1. בורג' אל קומנדר. כאן יש מבנה מבוצר היטב הכולל שלוש חומות. הכניסה אל הבורג' בשני מעברים מקורים. בביצור הפנימי יש מחסנים ומגורי חיילים (מתחם מוזיאון "אוצרות בחומה") אורך החדרים כאן 20 מטר ורוחבם 3.5 מטרים. יש כאן 36 חרכי-ירי בשני מפלסים (מפלס החריצים הנמוך נראה רק מבחוץ ואילו בתוך המוזיאון הוא מכוסה בקיר). מעבר משופע עולה מתוך המוזיאון אל הביצור השני.
                1. החפיר המזרחי רחב מאוד. חומת הנגד נבנתה בשנת 1807 על ידי סולימאן פחה. החריצים האופקיים באומנות (עמודי-התמך) המעובות של חומת הנגד, נועדו לאפשר תזוזה קלה, קלה בלבד, של החומהתפר שלוש החומות בקיר הפנימי של חומת ג'זאר ולמנוע התמוטטות שלה בעת רעידת אדמה או לחץ אדמה הסופגת מי גשמים. בתוך החריצים הונחו קורות עץ.
                  12א. הקיר החיצוני של חומת היבשה משופע מעט כלפי פנים, כלומר כלפי ראש החומה, במטרה לאפשר לשומרים העומדים עליו להבחין בזרים או אויבים המנסים להיצמד לרגלי קיר החומה ולחדור אל העיר.
                  בתמונה: תפר שלוש החומות בקיר הפנימי של חומת ג'זאר
                1. קירות האבן המשופעים הצמודים לחומת הנגד בפינה הצפון-מזרחית החיצונית מול בורג' אל קומנדאר תמכו במילוי עפר בינם לבין חומת הנגד. כך נוצר מעלה עבור חיילים רגליים אל חומת הנגד. הם גם היוו חיזוק נוסף לחומת הנגד. עובי חומת הנגד כ- 60 ס"מ ורוחב הסוללה כולה כשמונה מטרים.
                1. הקיר הסוגר על החפיר והחלקלקה, לאורך רחוב יונתן החשמונאי גובהו בין 8 מטר בצד המערבי, הסמוך לפתח החפיר מול חוף הסוסים ויורד בהדרגה מזרחה עד אל פני הקרקע. אורכו כ- 115 מטרים. ניתן לעלות אליו ואל חומת הנגד דרך שער קטן בחומת הנגד בדיוק בתחילת החפיר, מימין לכניסה הסמוכה לרחוב הגומחה וכניסת מנהרת המילוט בקיר הפנימי של חומת ג'זאר יהונתן החשמונאי.
                1. בקאפו בורג', שער היבשה של חומת ג'זאר (אליו מגיעים כיום מגגו של מלון עכוטל) ניתן היה להציב עד 7 תותחים, מהם שניים המכוונים במקביל (דֶהפילָדית) אל רחוב יהונתן החשמונאי. במגדל הפינה שממול לשער עצמו יש 30 חרכי ירי. בתמונה: הגומחה והכניסה למנהרת המילוט בקיר הפנימי של חומת ג'זאר.
                1. חרך הירי הכפול – יתכן שעבור זויות ירי שונות: העליון – ירי על חיילים המופיעים על גג חומת הנגד, או מרוחקים בתוך החפיר, התחתון – ירי על החיילים בתוך החפיר הקרובים לחומה.
                1. בחומת דאהר אל עומר ממערב לכביש יש חרכי ירי בחמישהמעלה הרגלים בקיר הנגד של חומת ג'זאר מפלסים שונים. סביר להניח שא
                1. ל המפלסים העליונים טיפסו על גבי רמפות עץ (פיגומים) שהוסמכו אל החומה. קטע זה של החומה שופץ בתקופת המנדט. ריבוי אשנבי הירי החליש את חסינות החומה.
                  בתמונה: מעלה הרגלים בקיר הנגד של חומת ג'זאר
                1. מנהרת המילוט או בתפקיד פשפש מעבר, נמצאת בין שני החפירים (מהקיר הפנימי של חומת ג'זאר ועד החפיר החיצוני).
                1. על פי עיתון החבצלת מינואר 1910, הורה השולטן הטורקי לפתוח שני פתחים חדשים בחומה הצפונית –
                1. אחד במרכז החומה ואחד נוסף במערב החומה.
        1. בתמונה למטה משמאל : מראה השוק הלבן ממעלה שער היבשה בתקופת דאהר אל עומר (מעלה המדרגות לקולנוע "בוסתן") המקור: בונפיל-פיסקה.
          בתמונה למטה מימין: מבנה אספקת המים בין אכסניית האבירים לבין השוק הלבןמראה השוק הלבן ממעלה שער היבשה בחומת דאהר אל עומר מבנה אספקת המים לעיר העתיקה