הכירו את משפחת חמאדה. ליתר דיוק את עבד עלי חמאדה,
בן 75 שנים, בונה הסירות היחידי שנותר בעכו. לעבד יש תשעה ילדים – חמישה בנים וארבע בנות, שלושים נכדים וחמישה נינים.
היסטוריה משפחתית על קצה המשוט
מוצא המשפחה באלכסנדרייה אשר במצרים. לסבו מצד אביו – מוחמד מוחמד חמאדה – היה שם כבוד "שייח' אל נג'רין" (הנגר). סבו זה לימד את אביו – עלי חמאדה (1972-1888) – מלאכת הנגרות ובניית סירות וספינות עוד בהיותם במצרים. כאן נשא אביו של עבד שתי נשים: מאחת מהן נולדה בת ומן השנייה נולד בן. צאצאי הנשים האלה עדיין מתגוררים במצריים ויש למשפחת עבד עלי חמאדה קשרים טובים עם המשפחה הגדולה בנכר.
בשנת 1917 אביו של עבד הגיע בספינה מאלכסדרייה ליפו ופתח בית מלאכה לבניית כלי שיט מעץ בשכונת עג'מי. זמן מה אחר זאת עבר לחיפה ונשא כאן אשה ממשפחת אבו זייד, שהיתה עשירה מאוד ולה עסקים רבים בנמל הימי.
בשנת 1932 עברה המשפחה לעכו העתיקה וכאן נשא אביו של עבד אשה נוספת ממשפחת הזימי מעכו והיא זו שילדה את תשעת ילדיו.
מפעל הספינות המשפחתי בעכו נפתח בשנת 1933 לא הרחק מתחנת הרכבת הטורקית של עכו, סמוך לצידו המזרחי של בית הספר לקציני ים. במלחמת השחרור נפל פגז בשטח המפעל וההרס היה גדול, על כן עברו למקומו הנוכחי של בית המלאכה: ח'אן שוורדה בעכו העתיקה.ואלה דגמי הספינות שיוצרו בבית המלאכה של חמאדה:
• סוּמבּוּק – סירת משוטים לדיג במידות אורך 5.50 מטר ורוחב 1.75 מטר (תמונה 10).
• אֶמבַּטנִי – סירת משוטים לדיג באורך 7.50 מטר ורוחב 2.20 מטר.
כל הדגמים של סירות וספינות העץ נבנו משני סוגי עצים:הצלעות מעצי תות או אקליפטוס מקומיים והצפוי מעץ אורן מיובא. את תורן ספינות העץ בנו מעץ ברוש מקומי.
• לוויתנית – (תמונה 4) מפרשית-עץ לשמונה חותרים ומידותיה 9.0 מטר לאורך ו- 2.20 מטר לרוחב.• קָרָוֶול – (תמונה 7) מפרשית-עץ לששה חותרים ומידותיה 5.70 מטר לאורך ו- 2.10 מטר לרוחב.
בשנים האחרונות התרחשה מהפכה והחלו לייצר ספינות מצמר זכוכית (פיברגלס) המיובא מחו"ל:
• חָסָקֶה – (תמונה 2) למצילים בחופי רחצה.
מידותיה הם: 5.0 מטר אורך ו- 1.40 מטר רוחב. חמאדה הם היצרנים היחידים בישראל לדגם זה. דגם זה הושק בפעם הראשונה בשנת 1974, כנראה בתמונה 5. חסקות מבית חמאדה נמכרו גם לארה"ב, קנדה ובלרוס.
• סנונית – מפרשית במידות אורך 7.5 מטר ורוחב 2.20 מטר. תורן בגובה 9.6 מטר. זהו דגם סירה הנחשב בעיני רבים למוצלח במיוחד ותעיד על כך מכירתו – כסנונית ראשונה ביצוא – לאדם פרטי מקנדה.
תיקון סירות וספינות
למשפחת עבד עלי חמאדה יש "בנים ממשיכים" בתחום בניית הספינות והסירות: הבנים חמאדה חמאדה וסאלח חמאדה והנכד עבד חמאדה.
בן נוסף, עלי חמאדה, גם הוא בעסק המשפחתי: הוא למד במכון וינגייט ארבע שנים וזכה בתחרויות בארץ ובחו"ל בגלשני רוח.